0 Gevonden
Filter
Sluiten
Filter
Prijs

Leeuwarden 2018

De Friezen zijn er trots op - en terecht. Hun Leeuwarden is verkozen tot culturele hoofdstad van 2018. Daarmee komt de sfeervolle en gezellige stad in een illuster rijtje waar onder meer Liverpool, Amsterdam, Athene en Madrid in staan. Een échte eer, dus. Maar wat houdt deze prijs nu precies in? En - belangrijker - wáárom is Leeuwarden verkozen tot culturele hoofdstad van Europa? Hieronder vind je méér informatie!

Culturele hoofdsteden
De titel 'culturele hoofdstad van Europa' is een jaarlijks terugkerende naam die door het Europees Parlement aan een stad in Europa wordt gegeven. Daarmee tracht het parlement de diverse Europese culturen wat nader toe te lichten, om er zodoende weer voor te zorgen dat burgers van de EU nader tot elkaar worden aangetrokken. Een nobel streven waarbij door de jaren heen meerdere prachtige steden zijn benoemd. Tijdens de eerste uitreiking, in 1985, viel de Griekse hoofdstad Athene in de prijzen, gevolgd door Florence, Amsterdam, Berlijn en Parijs. Vanaf ongeveer 2003 merken we een soort omslag in de keuzes. Minder bekende steden als Graz, het Franse Rijsel en het Ierse Cork werden vanaf dat jaar uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. In 2018 kunnen we daar dus Leeuwarden aan toevoegen. Het is de derde Nederlandse stad in dit rijtje, naast Amsterdam (1987) en Rotterdam (2001).

De verkiezing van 2018
'Waarom pas 2018?', is een veelgestelde vraag van mensen die niet weten wat de verkiezing precies inhoudt. Dit heeft te maken met het aanwijzen van het land die voor dat jaar een culturele hoofdstad mag benoemen, hetgeen jaren van tevoren gebeurt. Zo werd in 2011 al bekend dat dit voor 2018 Nederland en Malta zouden worden. Malta benoemde de stad Valetta, waarin Nederland aan de hand van meerdere bidbooks probeerde tot een winnaar te komen. De gegadigden? Eindhoven, Maastricht, Den Haag, Utrecht en dus Leeuwarden. Nadat eerder Den Haag en Utrecht afvielen werd in september van 2013 bekend dat de Friese stad wordt benoemd tot de meest culturele stad van ons land.

Leeuwarden
Met haar 108.085 inwoners is Leeuwarden niet een van Nederlands grootste steden én in principe ook niet een van de meest opvallende namen qua gemeenten. Desondanks is de stad benoemd tot Culturele hoofdstad van Europa, wat natuurlij een reden heeft. Die reden vinden we terug in de culturele infrastructuur van de stad: een infrastructuur bestaande uit onder meer een schouwburg, vele musea en verschillende poppodia.

Daarnaast speelt natuurlijk ook het Friese karakter van de stad een grote rol. Friesland is een provincie met een geheel eigen cultuur binnen Nederland en Leeuwarden is daar een toonaangevend voordeel van. Bovendien doet de gemeente van de stad er al jarenlang veel aan om deze cultuur ook te behouwen. Na een periode met veel bezuinigingen op het gebied van kunst en cultuur is in 2008 besloten de ambities te versterken met betrekking tot de culturele infrastructuur. Deze wijziging moest destijds zorgen voor meer reuring in de stad. Mét succes, want nog geen vijf jaar later werd de stad benoemd tot Culturele hoofdstad van Europa in 2018 - hetgeen natuurlijk ook een flinke boost geeft aan de plaatselijke economie.

Musea
Leeuwarden heeft meerdere musea die hebben bijgedragen aan het verkrijgen van de titel. Het Fries Museum is waarschijnlijk het grootste en bekendste museum, maar er is méér dan dat. Ook het Pier Pander Museum, het keramiekmuseum Princessehof, het natuurmuseum Fryslân en het historisch centrum van Tresoar behoren tot de meest populaire exposities van de provincie. Daarnaast staat de stad bekend om haar vele theater- en muziekmogelijkheden. Deze vind je onder meer in Podium Asteriks, stadsschouwburg De Harmonie en het WTC Leeuwarden.

De Friese cultuur
Ondanks de aanwezigheid van musea en historie is er één ding waar de inwoners van Leeuwarden zeker trots op zijn: het behoud van de Friese cultuur. Daaronder valt de Friese taal, het zogenaamde 'iepen mienskip' (een open gemeenschap) en verschillende Friese gebruiken. Iepen mienskip werd ook gebruikt als het motto voor de kandidatuur. Het is een basis die in Friesland staat voor een bepaalde mate aan synergie, interactie en participatie met elkaar: een binding van mens en omgeving, stad en landschap en natuur en cultuur.

Leeuwarden is een stad die met recht is gekozen tot Culturele hoofdstad van Europa. Met haar vele mogelijkheden op het gebied van cultuur, de echte Friese mentaliteit en het rijkelijke uitgaansleven is Leeuwarden een absolute must-see voor iedere Europese toerist én iedere Nederlandse toerist. De Friezen zijn trots op Leeuwarden, nu is het zaak om ervoor te zorgen dat de rest van Europa dit ook wordt.

0 vakantiehuisjes gevonden

Geen resultaten gevonden

Uw zoekopdracht heeft geen resultaten opgeleverd.
Pas uw zoek-criteria aan, zoek opnieuw in ons gehele aanbod, of neem contact met ons op.

Veilig en vertrouwd op reis
Simpel en snel!
iDEAL, Creditcard of Internetbankieren