Zeker doen in Kollum

Tussen Leeuwarden en Groningen, in het noorden van Friesland ligt het stadje Kollum. Vroeger was Kollum een echte havenstad, direct verbonden met de zee. Kollum dateert uit de 8e eeuw na Christus. Toen was het een kleine nederzetting aan een brede rivier die in verbinding stond met de Lauwers zee.

De nederzetting ontwikkelde door haar ligging in de eeuwen erna tot een belangrijk handelscentrum. Deze positie leverde welvaart op voor de burgers van Kollum. In het stadje zijn dan ook nog altijd een aantal fraaie historische huizen te zien en niet minder dan 31 rijksmonumenten.

Bent u binnenkort op vakantie in een huisje in Friesland? Dan moet u zeker een kijkje nemen in Kollum. Wij geven u – naast een gezellige wandeling door het centrum van Kollum nog 3 goede redenen

Doen in Kollum

Kaas eten in Kollum
De Kollumer kaas wordt gemaakt van rauwe melk en heeft een pittige smaak. Aan de Sjoerdaweg in Kollum zit de kaashandel van de familie Van der Veen. Zij verkopen de Kollumer kaas in verschillende smaakvarianten.

Bootje huren in Kollum
Bij de jachthaven, 5 minuten lopen van het centrum kunt u een bootje huren waarmee u makkelijk een middagje naar het Nationaal Park Lauwersmeer kunt varen.

Fietsen rond Kollum
Rondom Kollum zijn nu mooie fietstochten te maken door een prachtig afwisselend landschap op de rand van het zand- kleigebied. Er is een poldermolen die op gezette tijden bezichtigd kan worden.