Winkelroute Friesland

Bent u op zoek naar een leuk souvenirtje van uw vakantie in Friesland? Of wilt u gewoon lekker rondneuzen in een aantal bijzondere Friese winkeltjes? Dan wordt het tijd voor het volgen van de Noord-Friese Winkeltjesroute!

Deze fietsroute door het noordoosten van de provincie Friesland brengt u lang de meest bijzondere winkeltjes van de streek. U komt langs winkeltjes en ateliers met huis- en tuindecoratie, brocante en tweedehands kleding. Op enkele locaties is een gezellige theetuin waar u even kunt bijkomen van het fietsen.

Vergeet de winkelketens van de grote stad en kom fietsen door het prachtige Noord Friesland. Bij de deelnemende winkels kunt u de routekaart op zakformaat krijgen. Achterop de routekaart is ruimte voor stempels. Met een volle stempelkaart krijgt u een leuke attentie in een van de deelnemende winkels.

Kijk voor meer informatie op noordfrieswinkeltjesroute.nl 

Regio vol afwisseling

Het noordoosten van Friesland is een gebied vol afwisseling. U vindt er twee oude cultuurlandschappen; het Terpengebied en het Woudengebied. De terpen in het noordelijk deel zijn ontstaan rond het begin van onze jaartelling. Toen vestigden zich mensen in het gebied die hun woonplaatsen met mest, klei en huisafval ophoogden. Zo ontstonden heuvels (terpen) van vele meters hoogte. Meer naar het oosten liggen de Friese Wouden met kleine landbouwgronden die worden gescheiden door mooie houtwallen.

Dokkum is het centrum van de streek. Hier bevinden zich de meeste winkels, scholen en een ziekenhuis. In het noorden aan de Waddenkust ligt de havenplaats Holwerd. Hier vertrekt de veerboot naar Ameland.