Windmolens bezoeken in Friesland


Molens horen bij het Friese landschap zoals skûtsjes bij het Sneekermeer. In het vlakke Friese land stonden aan het begin van de 19e eeuw nog meer dan 2400 windmolens, die werden gebruikt om het graan te malen, olie te persen, hout te zagen of het verplaatsen van water. Tegenwoordig zijn er in Friesland nog zo’n 130 werkende molens die o.a. door Stichting De Fryske Mole worden behouden voor de toekomst. Een flink aantal van de traditionele windmolens in Friesland kunnen bezocht worden. Bent u binnenkort op vakantie in Friesland en wilt u wel eens zo’n molen van dichtbij bekijken? Wij presenteren u de 3 leukste.

Windmolens bezoeken in Friesland

1 Molen ’t Lam in Woudsend

Iedere zaterdag kunt u van 10 tot 17 uur de oudste korenmolen van Friesland bezoeken aan de Molestrjitte 4 in Woudsend. Deze stellingmolen waarvan de kap en de romp zijn bedekt met riet werd gebruikt voor het malen van graan en het pellen van gerst. Hij is gebouwd in de tweede helft van de 17e eeuw en wordt nog altijd gebruikt om koren en graan te malen tot prima meelproducten en diverse broodmixen. Die zijn van woensdag tot en met zaterdag verkrijgbaar in het winkeltje bij de molen.

2 Molen Dorismooltsje in Oudega

De gerestaureerde Doris-mooltjse ligt aan de Oudegaaster Brekken bij Oudega en werd gebouwd in 1790. De molen werd neergezet om de achterliggende polder te bemalen. In de 20e eeuw raakte de molen in verval toen de bemaling werd overgenomen door diesel- en Electro pompen. Pas vanaf 1992 hebben een groot aantal vrijwilligers ervoor gezorgd dat de molen volledig werd gerestaureerd en vanaf 1998 draait de molen weer in volle glorie. Door de prachtige ligging is de Doris-Mooltjse een geliefde locaties voor trouwrapportages.

3 Houtzaagmolen de Rat in IJlst

Een ondernemer uit IJlst kocht de Zaanse houtzaagmolen ‘’De Rat’’ aan het begin van de 19e eeuw en liet hem naar IJlst verplaatsen. Tot 1950 werd de molen door de firma Oppendijk gebruikt om bomen tot strakke planken te zagen. In 1967, toen de molen gesloopt dreigde te worden, kocht de gemeente IJlst de molen en betaalde de restauratie. De molen is nu weer volledig operationeel en is het hele jaar door op zaterdag te bezoeken. Van mei tot en met september ook op woensdag, donderdag en vrijdag!