Wandelliefhebbers opgelet! Ontdek het Friese Kustpad

Friesland heeft een bijzondere kuststrook. Het gebied langs de Waddenzee is relatief dunbevolkt en heeft een uniek landschap met prachtige vergezichten. Langs de Friese Kust loopt een officiële wandelroute van 152 kilometer. Trek je wandelschoenen aan en ga eropuit!

Deze officiële wandelroute is onderdeel van Het Nederlands Kustpad. Dit pad loopt van Zeeland tot het uiterste puntje van Groningen en is met een lengte van maar liefst 721 kilometer veruit de langste wandelroute van ons land.

Het Friese Kustpad
Het Friese lange-afstand-wandelpad heeft een lengte van 152 kilometer en ligt tussen Stavoren (Starum) en Lauwersoog. Vanaf Stavoren volgt de route eerst de IJsselmeerkust tot Hindeloopen. Dan gaat de route in noordelijke richting naar Harlingen. Het Friese Kustpad gaat in noordelijke richting verder naar Harlingen. Dan verder via Wijnaldum en Oosterbierum naar Sint Jacobparochie. Via Sexbierum wandel je verder waarna je bij Zwarte Haan de Waddenzeedijk weer bereikt en loop je door de mooie natuur van een kweldergebied verder langs de kust. Daarna volgt er een mooie wandeling door het binnenland van het uiterste noorden van Friesland. Bij Holwerd bereikt je weer de Zeedijk die je volgt naar het Lauwersmeer.

Je hoeft natuurlijk niet de hele route af te leggen, maar wil je Friesland op z’n mooist ontdekken? Dan is deze wandelroute absoluut een aanrader.

Boek een vakantiehuis in Friesland
Combineer een actieve vakantie in Friesland met een verblijf in één van onze knusse vakantiehuizen. Een wandeling door het hoge noorden van de provincie is zeker de moeite waard. Maar let op: het Friese Kustpad loopt door een dunbevolkt gebied. De natuur is indrukwekkend, maar horeca en winkels zijn niet altijd dichtbij. Het is daarom verstandig om altijd iets te eten en drinken mee te nemen. Ook zijn er een aantal delen van de route langs de Zeedijk niet toegankelijk voor honden, ook niet als deze zijn aangelijnd.