Wandelen langs de Friese kust

Friesland heeft een bijzondere kuststrook. Het gebied langs de Waddenzee is relatief dunbevolkt en heeft een uniek landschap met prachtige vergezichten. Langs de Friese Kust loopt een officiële wandelroute van 152 kilometer. Deze is onderdeel van Het Nederlands Kustpad. Dit pad loopt van Zeeland tot het uiterste puntje van Groningen en is met een lengte van maar liefst 721 kilometer veruit de langste wandelroute van ons land.

Het Friese Kustpad

Het Friese lange-afstand-wandelpad heeft een lengte van 152 kilometer en ligt tussen Stavoren (Starum) en Lauwersoog. Vanaf Stavoren volgt de route eerst de IJsselmeerkust tot Hindeloopen. Dan gaat de route in noordelijke richting naar Harlingen.

Het Friese Kustpad gaat in noordelijke richting verder naar Harlingen. Dan verder via Wijnaldum en Oosterbierum naar Sint Jacobparochie. Via Sexbierum wandelt u verder waarna u bij Zwarte Haan de Waddenzeedijk weer bereikt en loopt u door de mooie natuur van een kweldergebied verder langs de kust.

Daarna volgt er een mooie wandeling door het binnenland van het uiterste noorden van Friesland. Bij Holwerd bereikt u weer de Zeedijk die u volgt naar het Lauwersmeer.

Neem een boterham mee!

Bent u binnenkort op vakantie in een huisje in Friesland? Dan is een wandeling door het hoge noorden van de provincie zeker de moeite waard. Maar let op: het Friese Kustpad loopt door een dunbevolkt gebied. De natuur is indrukwekkend, maar horeca en winkels zijn niet altijd dichtbij. Het is daarom verstandig om – ook als u een deel van de route gaat wandelen – iets te eten en drinken mee te nemen. Ook zijn er een aantal delen van de route langs de Zeedijk niet toegankelijk voor honden, ook niet als deze zijn aangelijnd.