Waarom Hindeloopen zo leuk is

Friesland heeft een groot aantal aantrekkelijke dorpen en steden. Een van de meest bekende steden is ongetwijfeld Hindeloopen. Dit stadje in Zuidwest Friesland is een van de beroemde Elf Steden en wereldberoemd geworden door het Hindelooper schilderwerk en de Hindelooper klederdracht.

Bent u binnenkort in Friesland op vakantie? Wij geven u drie goede redenen voor een bezoek aan dit pittoreske stadje.

Het geheim van Hindeloopen

1 De rijke geschiedenis
Hindeloopen kreeg al in 1225 haar stadsrechten. In die tijd was het al een echte havenstad aan de Zuiderzee en in de eeuwen erna groeide Hindeloopen uit tot een belangrijke vissers- en handelshaven met een vloot van meer dan 100 schepen. De geschiedenis voelt u terug tijdens een wandeling door het oude centrum. Na afloop van uw wandeling door het centrum geniet u van een drankje op een terras aan de haven!

2 Hindelooper schilderwerk
De Hindelooper Schilderkunst is aan het eind van de zeventiende eeuw ontstaan. De handel had de inwoners van Hindeloopen welvarend gemaakt en de gegoede burgers vulden hun huizen met fraai bewerkte meubels. Grenenhouten meubels werden voorzien van kleurrijke versieringen. Vaak werd een Bijbelse voorstelling geschilderd. De traditie bestaat nog steeds en u kunt het Hindelooper schilderwerk
eden groeide Hindeloopen uit tot een belangrijke handelsstad; de stad had destijds een vloot van meer dan 100 schepen. Kom meer te weten over de geschiedenis, vele bezienswaardigheden en ontdek de cultuur van het knusse Zuiderzee stadje.

3 Hindelooper klederdracht
In de welvarende 17e en 18e eeuw kwamen de Hindeloopers in aanraking met stoffen die door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) naar Holland waren gebracht. Met deze stoffen ontwikkelde Hindeloopen haar eigen kleurrijke klederdracht. Tegenwoordig wordt de klederdracht in Hindeloopen niet meer dagelijks gedragen. In het Hindelooper museum kunt u de Hindelooper schilderkunst en klederdracht bewonderen.