Waar werd Bonifatius vermoord?

In het jaar 719 ontving de Engels bisschop Bonifatius een brief van Paus Gregorius II. In de brief stond een duidelijke oproep: 'U zult de heidense volken onderwijzen in de regels van Zijn Koninkrijk'. In die jaren was het christendom flink in opmars in Europa. De katholieke kerk probeerde overal mensen te bekeren en dan gebeurde niet altijd even vriendelijk.


Bonifatius reisde naar Utrecht en leerde daar van de Nederlandse bisschip Willibrord de truc om snel en zonder bloedvergieten mensen te bekeren. Door een heiligdom van de heidenen te vernielen en te laten zien dat de heidense god niet ingreep, werd het bewijs voor de kracht van de nieuwe god geleverd. Zo hakte Bonifatius persoonlijk een heilige eik om. De heidenen die de boom aanbaden bouwden met het hout van de boom een kerk voor christus…

In Dokkum vermoord

De bekeringen van Bonifatius verliepen succesvol, maar in 754 ging het toch mis. Een bekeringsreis bracht Bonifatius naar Dokkum. De woedende Friezen moesten niets van hem weten en – hoewel hij zich met een dikke bijbel verdedigde – hakten ze hem hun zwaarden dood.
Bonifatius en zijn navolgers hebben met hun bekeringen de Nederlandse maatschappij volledig veranderd. De Germaanse gebruiken verdwenen en Nederland werd een christelijk land.

Bedevaart naar Dokkum

In 1934 werd in Dokkum dan ook een kerk gebouwd die geheel is gewijd aan de heilige Bonifatius. Het is een echte bedevaart plek geworden. De kerk is ingericht als een Romeins amfitheater en biedt plaats aan 1600 mensen. Bij de kerk is ook de Bonifatiusbron. Jaarlijks wordt de Bonifatiuskapel in Dokkum door wel 40.000 pelgrims bezocht.
Als u op vakantie in Friesland bent, is een bezoek aan deze historische plek de moeite waard!

Bekijk de vakantiehuizen in de buurt van Dokkum