Vlag van Friesland

Friesland is ongetwijfeld de Nederlandse provincie met de bekendste vlag. Wie kent er niet de vlag met de vier blauwe en de drie witte, diagonale banen. In de witte banen staan zeven rode pompeblêden, ofwel de lelie vormige bladen van de witte waterlelie.

De Friese vlag kreeg aan het eind van de 19e eeuw zijn huidige vorm. Voor het naderende kroningsfeest van Wilhelmina wilde men in Friesland een eigen vlag hebben. De tekenaar Heerke Wenning werd gevraagd om een tekening en een beschrijving te maken. Wenning was duideljik in zijn vastlegging: “In blauw drie witte rechtsschuine banen, met daarop zeven rode pompeblêden, gerangschikt twee, drie en twee.” Wenning tekent hierbij nog aan: “het mogen geen harten zijn.”

Trots op de Friese vlag

De Friezen voelen zich, meer dan de bewoners van andere provincies, een eigen volk. Dat is te merken aan het gebruik van de vlag: terwijl bewoners van andere provincies vaak niet eens weten hoe de provincievlag eruitziet, ziet men de Friese vlag overal in Friesland wapperen. Kijk maar eens om uw heen als u een vakantiehuis in Friesland heeft gehuurd.

Ook in de koffie!

Friesche Vlag is ook een handelsmerk van de zuivelcoöperatie FrieslandCampina. Het is het oudste zuivelmerk van Nederland en tegenwoordig worden er onder het merk Friesche Vlag koffiemelk, koffiecreamer en melkschuim verkocht. In het logo op deze producten wappert natuurlijk de Friese vlag!