Vakantiehuis in Stavoren huren

Friesland is een bijzondere provincie. Denk maar eens aan de eigen taal, de Friese vlag die overal bekend is en typisch Friese sporten zoals kaatsen en skûtsjesilen en fierljeppen. Maar ook op het gebied van zoete lekkernijen hebben de Friezen een aantal bijzondere producten.

Huur jij binnenkort een vakantiehuis in Friesland? Dan moet je ze zeker proeven!

Hieronder onze top 3

Suikerbrood uit Friesland

Fryske Sûkerbolle (Suikerbrood) is een brood waarin suiker is meegebakken en kaneel is toegevoegd. Traditioneel werd er vroeger in Friesland een suikerbrood cadeau gegeven aan moeders die een meisje hadden gekregen. Bakker Schaafsma is door Fryslân culinair, een samenwerkingsverband van de betere Friese restaurants, uitgeroepen tot de beste suikerbroodbakker van Friesland. Je vindt de bakkerij in Dijkstraat 46 in Franeker.

Fryske dúmkes

Nog zo’n Friese lekkernij zijn deze zoete koekjes uit de oven. Je kunt ze ook thuis maken met dit eenvoudige recept: gebruik 1 ei, 150 gram boter, 175 gram lichte basterdsuiker, 50 gram gehakte hazelnoten, 1 theelepel kaneel, gemberpoerder en anijszaad, 150 gram bloem en een snufje zout. Meng de boter met de suiker. Doe het ei erbij en daarna het zout, de hazelnoten en de kruiden. Meng de bloem erdoor totdat er rolletjes van een vinger lengte en dikte van kunnen worden gedraaid. Gebruik genoeg bloem om het werkblad en de handen te bestuiven. Leg deze op een ingevet bakblik minimaal 2 centimeter van elkaar af. Bak ze in een matig warme oven (150 - 175 graden C) in 20 tot 25 minuten gaar en bruin.
U kunt de Fryske dúmkes (en nog veel meer Friese lekkernijen) ook bestellen op Friese-producten.nl

Drabbelkoeken uit Sneek

Drabbelkoeken uit Sneek zijn zoet, krokant en luchtig. Ze kruimelen een beetje. Deze typische koek komt uit Sneek. Hier staat koekfabriek De Friesche Sjees, waar de familie Haga de drabbelkoeken al sinds 1850 volgens een geheim recept in pure boter bakt. Waar de naam drabbelkoek vandaan komt is zelfs volgens de eigenaar van de Friesche Sjees een mysterie…..