Vakantie in de Kleistreek

Wie aan een Fries landschap denkt, denkt aan groene graslanden, uitgestrekte meren, moerassen en fleurige heidevelden. Toch zijn er ook binnen de provincie Friesland verschillende regio’s te ontdekken, elk met hun eigen landschap en zelfs hun eigen versie van de Friese taal!

Genieten in de Kleistreek

In het noordwesten van Friesland, tussen Leeuwarden en de Waddenzee ligt de kleistreek. De naam is ontstaan omdat de grond hier grotendeels uit zeeklei bestaat. Het is een bijzonder stuk Friesland met uitgestrekte akkervelden met zwarte-witte koeien, talloze weidevogels en veel akkerbouw. Het gebied leent zich uitstekend om te voet of met de fiets te ontdekken. Er zijn talloze wandelroutes uitgezet en een bezoek aan het centrum van steden als Franeker en Harlingen doe je het beste te voet.

Door de Kleistreek zijn ook prachtige fietspaden aangelegd. U komt op de fiets langs de mooiste plekjes zoals de vele terpen die de bewoners vroeger tegen de zee beschermden. Ook komt u onderweg veel stalletjes tegen waar u groenten en fruit rechtstreeks van de boer kunt kopen.

Met de boot door de Kleistreek

U kunt de Kleistreek ook met de boot ontdekken. De Kleiroute is een vaartocht van zo’n 20 kilometer die u door een afwisselend landschap brengt. In het gebied zijn verschillende verhuur bedrijven. Kijk bijvoorbeeld eens bij Fluisterbootjes Dokkum. Hier verhuren ze kajaks en fluisterbootjes. U kunt zelfs een gevulde picknickmand meenemen. Erg leuk met het hele gezin!

Huur een vakantiehuis in Friesland

Bij vakantiefriesland.com huurt u door heel Friesland de leukste vakantiehuizen. Zo’n vakantiewoning is de ideale uitvalsbasis om ook de Kleistreek te leren kennen.