Unieke uitjes in Leeuwarden

Als een toeristische bestemming wordt beschreven wordt vaak gekozen voor allerlei superlatieven. Het mooiste uitzicht, de beste restaurants, de beste winkels…

Ook als u een vakantie in een huisje in Friesland plant, bent u ze vast en zeker tegengekomen. Ook wij van Vakantiefriesland.com moeten toegeven, het is soms verleidelijk om met beide benen op de grond te blijven als we het over de mooiste (!) bestemming van ons land hebben.

Om te bewijzen dat u groot gelijk heeft als u op vakantie naar Friesland komt, hebben we voor een aantal Friese bestemmingen bijzondere bezienswaardigheden op een rij gezet. Bezienswaardigheden die eigenlijk alleen met superlatieven beschreven kunnen worden.

Vandaag staat Leeuwarden centraal.

Over Leeuwarden

Leeuwarden is de hoofdstad en grootste stad van Friesland. De geschiedenis van de stad gaat terug tot de Romeinse tijd en Leeuwarden heeft een prachtige oude binnenstad met maar liefste 671 Rijksmonumenten. In 2018 is Leeuwarden culturele hoofdstad https://www.vakantiefriesland.com/leeuwarden-2018/ van Europa, maar er zijn ook nu meer dan genoeg redenen voor een bezoek. Wij zetten een aantal markante bezienswaardigheden op een rij.

1 Het grootste zwaard
In het Fries museum hangt het grootste zwaard van Nederland. Het is 2,13 meter lang en moest met beide handen vastgehouden worden. Het wapen behoorde ooit toe aan de legendarische vechtersbaas Pier Gerlefs Donia, bijgenaamd Grutte Pier. Volgens de verhalen kon hij een paard optillen en met een slag van zijn zwaard meerdere vijanden een kopje kleiner maken.

2 De bekendste vrouwelijke spion
Op 7 augustus 1876 werd in Leeuwarden Margaretha Geertruida Zelle geboren. Onder haar artiestennaam Mata Hari (Maleis voor ‘’oog van de dag’’) werd ze wereldberoemd. Ze poseerde voor schilders, werkte in circussen en was een bekend exotisch danseres. Tijdens de eerste Wereldoorlog werkte ze als spion voor de Duitsers. Daarvoor werd ze uiteindelijk veroordeeld tot het vuurpeloton. Ze stierf op 15 oktober 1917. In het Fries Museum is een permanente tentoonstelling over deze Friese spionne.

3 Meest waterrijke dierentuin
Aquazoo in Leeuwarden is een dierentuin die vrijwel geheel is gewijd aan dieren die in en rond het water leven. De dierentuin werd al in 1933 opgericht als Otterpark AquaLutra. Tegenwoordig vindt u er nog veel meer diersoorten waaronder zeeleeuwen, flamingo’s, schildpadden en zelfs ijsberen. Een mooi dagje uit voor het hele gezin!

Kies een vakantiehuis in Friesland

Krijgt u al zin in een bezoekje aan Leeuwarden? Kijk dan snel bij onze vakantiehuizen in heel Friesland en kies uw favoriete vakantieverblijf!