Unieke kerk in Friesland

Midden in de bossen bij Mildam in de gemeente Heerenveen is een uniek project in gang gezet. Door allerlei bouwmateriaal op een bijzondere wijze op elkaar te stapelen is een object ontstaan waar de flora en fauna zijn natuurlijke gang kan gaan. Op die manier is een zogenaamde Ecokathedraal ontstaan.

De basis voor deze unieke ‘’kerk’’ is in 1965 gelegd door Louis Le Roy. Hij begon met het stapelen van honderden vrachtwagen vol met klinkers, tegels en trottoirbanden op een manier die leidde tot een complex bouwwerk, waarin de natuur inmiddels een groot aandeel heeft.

Sinds de eerste stenen zijn gelegd is er continu aan het project doorgebouwd. Nieuwe bouwers zijn regelmatig bezig met het stapelen van nieuw materiaal, zonder dat hiervoor een bouwtekening bestaat.

Stichting Tijd

Het uitgangspunt van Le Roy is dat je in een zo groot mogelijk deel van de openbare ruimte in de stedelijke omgeving moet ingrijpen door die ruimte met veel groen in te richten. Tien procent vond hij al een mooi resultaat. Na zo'n ingreep trek je je handen er van af en laat de natuur en de Tijd hun werk doen…

Om de voortgang van de bouw aan de Ecokathedraal van Mildam ook voor de toekomst zeker te stellen is Stichting TIJD opgericht. De stichting zamelt geld in en adviseert bij het ontwikkelen van andere eco kathedralen.

Eigenlijk geen attractie

De ecokathedraal in Mildam is eigenlijk geen attractie. Het is een werkplaats waar een uniek systeem wordt gerealiseerd. Bezoekers worden niet geweerd, maar er zijn bijvoorbeeld geen toiletten bij de kathedraal. De dichtstbijzijnde parkeergelegenheid ligt op ruim 600 meter bij restaurant Hof van Schoterland aan de Schoterlandseweg 50 te Mildam.