Sterren kijken in Friesland

De mensheid is al eeuwen lang gefascineerd door hetgeen zich in de ruimte afspeelt. Met behaulp van een planetarium (een schaalmodel van ons zonnestelsel) probeerden onderzoekers al sinds de tijd van Archimdes een beeld van de ruimte de schetsen.

Tegenwoordig maken planetaria gebruik van projectie. Tot het begin van de 20e eeuw hadden we uitsluitend mechanische schaalmodellen van de ruimte. In een scheepswrak voor de kust van Griekenland is een mechanisme met tandwielen aangetroffen uit 82 voor Christus dat waarschijnlijk werd gebruikt als astronomisch uurwerk.

Oudste planetarium van de wereld

In het Friese Franeker werd in 1781 het oudste, nu nog werkende planetarium ter wereld gebouwd. Het was een bouwwerk van Eise Eisinga, een leergierige jongen uit Dronrijp. Hij was een talentvol wiskundige en sterrenkundige. Met zijn kennis begon hij op 30-jarige leeftijd met de bouw van een planetarium in zijn woonhuis in Franeker. Het duurde uiteindelijk 7 jaar voor het klaar was.
Tegenwoordig is het woonhuis van Eise Eisinga een museum en een rijksmonument dat in de Top 100 van de Nederlandse UNESCO-monumenten staat.

Op bezoek in het planetarium van Eise Eisinga

Ben u binnenkort op vakantie in Friesland? Dan brengt u toch zeker een bezoek aan het Eise Eisinga Planetarium in Franeker? U krijgt een kwartier lang uitleg in de Planetariumkamer. Het overige deel van het museum is op eigen gelegenheid te bezichtigen. U ziet het indrukwekkende raderwerk van het planetarium en een uitgebreide verzameling historische astronomische instrumenten. Ook aan de moderne sterrenkunde wordt aandacht besteed. Er is in het museum een filmzaal waar doorlopend documentaires worden vertoond. Voor kinderen is een gratis speurtocht beschikbaar.