Snelste ijs van Nederland

In het jaar 1892 werd in Heerenveen Noord een natuurijsbaan aangelegd. De baan kreeg de naam Thialf, afgeleid van Thialfi. Dit was de knecht van de Germaanse god van de donder Thor, die volgens de verhalen enorm snel kon rennen.

Overdekte ijsbaan in Friesland


In 1967 kreeg het ijsstadion een nieuwe locatie in Heerenveen Zuid en werd het een kunstijsbaan. Zo kan er ook bij temperaturen boven 0 geschaatst worden in Heerenveen. In 1986 werd Thialf als tweede baan ter wereld (na Berlijn) overdekt. In het eerste seizoen dat de baan in gebruik was sneuvelden direct de tien belangrijkste wereldrecords in het langebaanschaatsen. Het is tegenwoordig niet meer de snelste baan ter wereld omdat in de hooggelegen steden Calgary en Salt Lake City ook ijsbanen zijn geopend. Hier is de lucht ijler en daarmee de luchtweerstand voor de schaatsers minder.

Thialf is al sinds de jaren ’90 ook in gebruik als locatie voor grote evenementen en concerten en is de thuishaven van ijshockeyclub de Heerenveen Flyers, maar het Heerenveense ijsstadion blijft bij veel schaatser toch vooral een fantastische plek om te presteren. Bij grote evenementen zijn altijd duizenden enthousiaste fans die er mede voor zorgen dat Thialf nog altijd de snelste baan van Nederland is.

Nieuwbouw in Heerenveen


Al in 2008 ontstonden er plannen om een nieuw ijsstadion in Heerenveen te bouwen, maar pas in februari 2015 begon de verbouwing van het huidige stadion. Voor meer dan 20 miljoen euro wordt het huidige stadion in fases compleet verbouwd. Paradepaardje van het vernieuwde stadion is de nieuwe en supermoderne ijsinstallatie en ijsvloer, die Thialf terug moeten brengen in het rijtje van mondiale topbanen.

Schaatsen op vakantie


Bent u deze winter op vakantie in een vakantiehuis in Friesland en heeft u zin om een rondje in dit legendarische stadion te schaatsen? U bent welkom in Thialf en u kunt zelfs online een kaartje kopen.