Rembrandt en Friesland

Bent u graag op vakantie in Friesland? Geniet u van de uitgestrekte watersportgebieden, mooie steden en prachtige natuur? Een bekende Nederlander ging u honderden jaren geleden voor. Rembrandt van Rijn, de meest beroemde 17e eeuwse kunstschilder van Nederland, was fan van Friesland; zijn grote liefde Saskia is er geboren.

Het begon allemaal met de Amsterdamse kunsthandelaar Hendrik Uylenburgh. Rembrandt werkte in het atelier van Uylenburgh in Amsterdam en was daar ook in de kost. Hendrik had een nichtje; Saskia Uylenburgh. Dit meisje werd in 1612 geboren in Leeuwarden als een van de acht kinderen van de jurist Romertus Uylenburgh. Haar geboortehuis aan de Ossekop 11 in Leeuwarden is nu het kantoor van de bekende Friese advocaten Hans en Wim Anker.

Rembrandt leerde haar kennen in het atelier van Hendrik Uylenburgh. Hij werd smoorverliefd en op 8 juni 1633 verloofden Saskia en Rembrandt van Rijn zich. In de verlovingstijd maakte het stel lange wandelingen door het oude centrum van Leeuwarden, maar ook naar het dorpje Bartlehiem.

Huwelijk Saskia en Rembrandt

Op 22 juni 1634 trouwden Rembrandt en Saskia in de kerk, daar waar nu de Van Harenskerk in Sint Annaparochie staat. Saskia was in het huwelijksjaar 1634 woonachtig in Sint Annaparochie en in Franeker. Uiteindelijk verhuisde het paar naar Amsterdam, waar ze vier kinderen kregen. Saskia stond model voor veel schilderijen van Rembrandt en kon door haar afkomst uit een gegoede familie uitstekend omgaan met de rijke klanten van Rembrandt.

Saskia stierf – kort na het voltooien door Rembrandt van de Nachtwacht - op 29-jarige leeftijd. Zij ligt begraven in de Oude Kerk in Amsterdam. Rembrandt kon door verdriet lange tijd niet schilderen.

Standbeeld van Rembrandt in Friesland

In Sint Annaparachie vindt u een bronzen beeld van Rembrandt met palet voor zijn schildersezel, terwijl hij zijn zittende vrouw Saskia schildert.