Regels voor het huren van een boot in Friesland

Als u op vakantie in Friesland bent, is de kans groot dat de provincie ook vanaf het water wilt verkennen. Met meer dan 300.000 hectare aan water en meer dan 200 jachthavens is de kans groot dat u tijdens uw vakantie in Friesland de provincie ook vanaf het water gaat ontdekken.

Het is heerlijk om een dagje in uw eigen boot te genieten van de rust op de kanalen, rivieren en meren van de meest waterrijke provincie van Nederland. Veel van onze vakantiehuizen in Friesland liggen trouwens aan het water, zodat u nog even kunt aanleggen voor een lunch op uw eigen terras!

Wanneer heb ik een vaarbewijs nodig?

Veel boten kunt u huren zonder dat u een vaarbewijs heeft. Het vaarbewijs is verplicht voor pleziervaartuigen die langer dan 15 meter zijn of die (volgas) sneller kunnen dan 20 kilometer per uur. Tot die laatste categorie behoren ook waterscooters en jetski’s. Boetes bij controle – ook al vaart u op dat moment minder dan 20 km per uur – zijn hoog.

De belangrijkste regels op het water

Ook als u een bootje huurt of bezit waarmee u zonder vaarbewijs mag varen, is het belangrijk om de belangrijkste vaarregels te kennen. Vooral in het hoogseizoen kan het erg druk zijn op het water. Het is dan belangrijk dat u weet wat uw rechten en plichten op het water zijn.

Wees alert
Houd de situatie op het water voortdurend in de gaten, leg alleen aan op plaatsen waar dit is toegestaan en volg bij sluizen en bruggen altijd de aanwijzingen van de brugwachter op!

Vaar niet te snel
Er geldt er op het water een maximum snelheid. Deze kan verschillen in 6, 9 of 12,5 km per uur.

Beroepsvaart gaat voor
Beroepsschepen hebben altijd voorrang. U moet het midden van de vaarweg hiervoor vrijhouden.

Voer verlichting
Vraag bij het huren van een bootje naar het correcte gebruik van de navigatieverlichting en gebruik deze op de juiste wijze.