Mooiste dorp van Friesland

De uitgestrekte meren, de Elfstedentocht, Beerenburg, Doutzen Kroes… veel mensen hebben wel wat met Friesland. Dat Friesland een groot aantal prachtige dorpen heeft, is iet minder bekend. Toch is het niet moeilijk om deze pareltjes te vinden als u tijdens uw vakantie in Friesland lekker op de fiets of met de auto door het landschap toert. Wij zetten de vier mooiste dorpen op een rijtje.

De vier mooiste dorpen van Friesland

Joure
Joure is een mooi dorp in het zuiden van Friesland en is al in de 15e eeuw ontstaan op een zandrug, naast het dorp Westermeer. De dorpen Westermeer en Joure gingen al snel samen als het grotere dorp Joure, maar de middeleeuwse kerktoren van Westermeer is nog altijd een herkenbaar onderdeel van het silhouet van Joure. Joure is ontstaan bovenop een zandrug naast het naast het dorp Westermeer. In de vorige eeuw werd Westermeer onderdeel van het dorp Joure. De middeleeuwse kerktoren van Westermeer is nog steeds goed zichtbaar in het straatbeeld van Joure. Joure niet lang na het ontstaan uit tot een groot dorp dat al in 1466 het recht De jaarmarkt van Joure wordt al sinds 1482 jaarlijks in het dorp gehouden op de vierde donderdag van september.

Lemmer
Lemmer is één van de populairste watersportplaatsen in Friesland dit door zijn ligging aan de Friese meren en aan het IJsselmeer. Lemmer is ontstaan in de dertiende eeuw en groeide door de ligging aan de voormalige Zuiderzee uit tot een belangrijke handelspost en later thuishaven van een vissersvloot met meer dan 150 schepen. Tegenwoordig is Lemmer een gezellige toeristenplaats met een prachtige jachthaven, authentiek sluizencomplex en een gezellig winkelcentrum.

Woudsend
Woudsend heeft net als veel andere historische dorpen in Friesland een beschermd dorpsgezicht. Beeldbepalend in het kleine dorpscentrum zijn twee molens, de rivier de Ee – die dwars door het dorp stroomt – en maar liefst drie kerken. Woudsend staat bekend als watersportdorp en ligt op de route van de Elfstedentocht.

Oostereind
Oosterendligt in de driehoek Bolsward, Sneek en Franeker en heeft iets meer dan 900 inwoners. Het is een typisch Fries terpdorp met een omgrachte, middeleeuwse kerk met prachtig renaissance houtsnijwerk. Een echte aanrader is een wandeling te maken in het ‘Eiland van Easterein’. Dit gebied rond Oostereind werd duizend jaar geleden op zee werd veroverd en is de oudste polder van Friesland.