Met de kano naar Leeuwarden

Varen in Friesland is genieten van het grootste aaneengesloten gebied aan binnenmeren van Europa. Genieten van de rust en ruimte, maar ook van het vertier in de karakteristieke Friese havenplaatsen. Als u een vakantiehuis in Friesland huurt, ligt het voor de hand dat u ook een bootje gaat huren in een van de talloze jachthavens. Friesland ontdekken doe je zeker ook vanaf het water!

Zo kunt u ook de hoofdstad met de kano ontdekken. We hebben voor u een tocht van 30 kilometer gevonden waarbij u langs Bartlehiem komt en uiteindelijk in het centrum van de Friese hoofdstad belandt. De route kent een overstapmoment waarop u de kano uit het water moet tillen.

Rondje Leeuwarden met de kano

Deze ronde van 30 kilometer brengt u als kanovaarder langs Bartlehiem en in het hart van Leeuwarden, de Friese hoofdstad. U brengt uw kano naar het startpunt in Wyns. Bij de aanlegplaats van het fietspontje en het eetcafé is ook een aanlegplaats voor kano’s (geen verhuur!).

Kanoroute door Leeuwarden

De route is als volgt: ga na het noorden in de richting Dokkum. Na 3 km bereikt u Bartlehiem. U gaat hier rechtsaf de Oudkerkstervaart op. Na 3,4 km rechtsaf de Murk op. U komt voorbij Oudkerk en het Oudkerkstermeer. Na 3,8 km komt u bij de Kanterlandsbrug. Blijf rechtuit gaan en bij het begin van Leeuwarden gaat u rechtuit onder de snelweg door.

Net voor de spoorbrug rechtsaf de vaart Kurkemeer op. Na een recht stuk is een bocht naar rechts en weer naar links. Voorbij deze bochten is net voor de tweede brug aan de linkerkant de plek waar u moet overdragen. Er is een grasveldje met een speelhuisje. Je kunt hier goed uitstappen. Aan de andere kant is het iets lastiger (maar wel te doen). Bij een kleine scheepswerf gaat u te water, linksaf het Nieuwe Kanaal op. Volg de bocht naar rechts en u komt voorbij een havengebied met rechts verschillende inhammen. Ga echter rechtuit tot u voorbij een grijs gebouw komt.

Dan rechtsaf de Potmarge op. Dit is een lange vaart met verschillende bochten. Blijf de hoofdvaart volgen. Bij een brug kom je voorbij Eatcorner Potmarge. Na een park komt u op een viersprong uit. Hier rechtuit naar het centrum. Een stukje verder is aan de rechterkant een kanosteiger waar je goed kunt uitstappen om het centrum te verkennen. Vanaf hier ga je een klein stukje terug en onder de brug ga je linksaf De Tuinen in. Bij de T-kruising ga je rechtsaf en vervolgens weer rechtsaf. U komt nu weer op hetzelfde kruispunt uit als waar je eerder was. Ga rechtsaf dezelfde gracht in. Na een brug keert u linksom terug en dan de rechter doorgang van de brug door. Volg de bocht naar rechts en u komt langs het Waagplein.

Na een bocht naar links komt u op de Westerstadsgracht uit. Ga rechtsaf en volg het water om het centrum heen. U komt langs de scheve toren Oldehove en vervolgens gaat het over in Dokkumer Ee. Vanaf hier is het 6 km terug naar Wyns.