Leeuwarden is een jaar lang dé Culturele Hoofdstad van Europa

De Friezen zijn apetrots en dat is volkomen terecht. Hun Leeuwarden is verkozen tot Culturele Hoofdstad van 2018. Daarmee komt deze sfeervolle stad in het rijtje waar onder meer Liverpool, Amsterdam, Athene en Madrid in staan. Een enorme eer!

De titel 'culturele Hoofdstad van Europa' is een jaarlijks terugkerende naam die door het Europees Parlement aan een stad in Europa wordt gegeven. Dit om Europese culturen in de spotlights te zetten. Na bekende steden als Athene, Florence, Berlijn en Parijs, mag nu ook Leeuwarden aan het rijtje worden toegevoegd. Het is de derde Nederlandse stad, na Amsterdam en Rotterdam, die de titel heeft binnengesleept.

Waarom is Leeuwarden verkozen?
Nu vraag je je misschien af, waarom Leeuwarden? Met haar 108.085 inwoners is deze Friese stad niet een van Nederlands grootste steden of meest opvallende. De reden vinden we terug in de culturele infrastructuur van de stad: een infrastructuur bestaande uit onder meer een schouwburg, vele musea en verschillende poppodia. Die vind je in Leeuwarden in overvloed.

Het hele jaar grote en kleine evenementen
Het Friese karakter van de stad mogen we uiteraard ook niet vergeten. Friesland heeft een geheel eigen cultuur, waar Leeuwarden het beste voorbeeld van is. Er is de afgelopen jaren veel gedaan om het cultuuraanbod te versterken en te vergroten. Met resultaat: binnen vijf jaar is Leeuwarden uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad in 2018. Dat betekent dat dit hele jaar er een compleet programma is met grote en kleine evenementen voor jong en oud. Cultuur snuiven? Dan zit je in Leeuwarden dus meer dan goed. Het complete programma vind je hier.

Musea in Leeuwarden
Leeuwarden heeft meerdere musea die hebben bijgedragen aan de overwinning. Het Fries Museum is waarschijnlijk het grootste en bekendste museum. Ook het Pier Pander Museum, het keramiekmuseum Princessehof, het natuurmuseum Fryslân en het historisch centrum van Tresoar behoren tot de meest populaire pronkstukken van de provincie. Daarnaast staat de stad bekend om haar vele theater- en muziekmogelijkheden. Deze vind je onder meer in Podium Asteriks, stadsschouwburg De Harmonie en het WTC Leeuwarden.

Leeuwarden is een must-see voor iedere toerist
Leeuwarden is een stad die met recht is gekozen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Met haar vele mogelijkheden op het gebied van cultuur, de echte Friese mentaliteit en het rijkelijke uitgaansleven is Leeuwarden een absolute must-see voor iedere Europese toerist én iedere Nederlandse toerist.