Komt er dit jaar een Elfstedentocht?

De meest beroemde schaatstocht ter wereld is de Friese Elfstedentocht (Fries: Alvestêdetocht). Het is een schaatstocht op natuurijs van bijna 200 kilometer.

Tocht langs 11 steden

De tocht brengt de deelnemers langs 11 plaatsen in Friesland die in het verleden hun stadsrechten hebben gekregen. De route van de Elfstedentocht begint in Leeuwarden en voert langs Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum om daarna weer terug te komen in Leeuwarden.

De Elfstedentocht komt ook langs een flink aantal dorpen, maar deze vormen – anders dan de 11 steden – geen verplicht onderdeel van de rit. Een van die dorpen is Bartlehiem, bekend geworden omdat de schaatsers er twee keer langs komen. De eerste keer op weg van Franeker naar Dokkum en de tweede keer weer terug in de richting van de finish in Leeuwarden.

Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden

De Elfstedentocht wordt georganiseerd door Vereniging De Friesche Elf Steden. Deze vereniging is opgericht op 15 januari 1909, in het jaar dat de eerste Elfstedentocht werd gereden. De laatste keer dat de tocht georganiseerd kan worden was 4 januari 1997.
De populariteit van de tocht is tussen 1909 en 1997 flink gegroeid. Namen er bij de eerste toch 26 schaatsers deel, in 1997 starten maar liefst 16738 schaatsers in Leeuwarden.

Wat is nodig voor een Elfstedentocht?

De kans op een Elfstedentocht op de schaats is pas reëel als het zeker een week lang minstens 10 graden onder nul blijft.

Naast flinke vorst is ook de wind van belang, net als bijvoorbeeld de sneeuwval. Om groen licht te kunnen geven voor de organisatie van een Elfstedentocht moet er op het gehele traject een ijsdikte zijn van minimaal 15 cm. Alle rayonhoofden van de vereniging moeten hun instemming betuigen. Voorafgaand aan de tocht worden soms kleinere wakken opgevuld met ijs, de zogenaamde ijstransplantaties.

Op plekken waar niet geschaatst kan worden (bijvoorbeeld door slecht ijs, een lage brug, een doodlopend water) worden voorzieningen gemaakt waar schaatsers op de kant kunnen komen en een stuk moeten lopen, het zogenaamde klunen.