Koffie uit Friesland

Aan het eind van de 17e eeuw word in Nederland door een handjevol mensen een bijzonder drankje gedronken dat zijn oorsprong in Afrika heeft: koffie! Vanaf het begin 18e eeuw werd de drank steeds populairder en komen overal koffiehuizen op. Vanaf 1750 werd koffie een echte volksdrank en zelfs populairder dan bier.

Egbert Douwes of Douwe Egberts?

Een van de grootste bewerkers en handelaren in koffie is begonnen in Friesland in 1753. In dat jaar openen Egbert Douwes en zijn vrouw Akke Thijsses een kruidenierswinkel ‘’De Witte Os’’ aan de Midstraat in Joure. Douwe en Akke verkopen producten die ‘’tot de genoegens van het dagelijks leven’’ behoren. Ze verkopen vooral koffie, thee en tabak. Daarmee leggen ze de basis voor het Douwe Egberts van tegenwoordig.

Oplosskoffie uit Friesland

Door de eeuwen heen blijft de winkel in Joure bestaan, maar groeit Douwe Egberts gestaag. In 1919 wordt een kantoor geopend in Utrecht, de eerste nevenvestiging van de Friese onderneming.
In 1954 wordt de Moccona oploskoffie door Douwe Egberts op de markt gebracht. De potjes met 50 gram oploskoffie worden razend populair in ons land. In 1975 is Moccona in zeven van de tien huishoudens te vinden. Douwe Egberts blijft innoveren. In het jaar 1963 brengt het Friese merk de Wigomat op de markt. Dit elektrische snelfilter koffiezet apparaat blijkt een groot succes.
Aan het eind van de 20e eeuw wordt Douwe Egberts onderdeel van het Amerikaanse voedingsmiddelen concern Sara Lee en worden o.a. de merken Van Nelle (koffie en tabak) en Natrena (suikervervanger) overgenomen.

Senseo koffie succes

De introductie van de Douwe Egberts Senseo betekende in 2001 een nieuwe revolutie in de koffiemarkt. Nu kan iedereen één kopje koffie per keer zetten en de smaak kiezen die hij zelf het lekkerst vindt.

Museumwinkel Douwe Egberts

Bent u binnenkort op vakantie in Friesland? Neem dan een kijkje in museumwinkel De Witte Os. De entree is gratis en als bezoeker waant u zich terug in de tijd. Vers gebrande koffie, losse soorten thee, polkabrokken, zoethout, anijs en vele andere waren worden hier verkocht.