Ken jij deze standbeelden in Friesland al?

Ken jij de avonturen van Sietse en Hielke Klinkhamer, het verhaal van het vrouwtje van Stavoren of de heldendaden van Grote Pier? Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Friesland kent een rijke geschiedenis en heel wat beroemde Friezen. Veel van deze verhalen zijn geëerd met een prachtig standbeeld. Bekijk de beelden van dichtbij en leer Friesland nog beter kennen. Want wie zijn deze beroemde Friezen eigenlijk? We vertellen je kort het verhaal en ook waar het standbeeld te vinden is.

Standbeeld 1: Vrouwtje van Stavoren

Sinds 1969 staat in Stavoren een standbeeld van het vrouwtje. Hoewel ze erg rijk was, was ze nooit tevreden. Hoogmoed komt voor de val, is de samenvatting van het verhaal achter dit vrouwjte. Bij de lokale VVV kun je een miniatuurversie van het standbeeld kopen.

Standbeeld 2: Us mem

Us mem is Fries voor ‘onze moeder’ en ook de naam van een groot bronzen beeld van de zwartbonte Friese koe. Dit beeld werd in 1954 aangeboden door veefokkers aan de stad Leeuwarden. Je vindt de trotse moeder van alle Friezen aan de Harlingersingel in de Friese hoofdstad.

Standbeeld 3: Grote Pier

Grote Pier was een boer die werd geboren in het dorpje Kimswerd, tussen Harlingen en Sneek. In het jaar 1515 brandden huurlingen de boerderij van Grote Pier af en zijn vrouw en zoon kwamen om. Grote Pier was zo boos dat hij ten strijde trok. Pier had niet voor niets zijn bijnaam. Hij was groot en oersterk. Volgens de verhalen kon hij een paard optillen en met een slag van zijn reusachtige zwaard kon hij meerdere soldaten tegelijk doden. Het standbeeld van Grote Pier staat in zijn geboortedorp.