Kaatsen in Friesland

Zeilen, schaatsen, Fierljeppen … de Friezen zijn een sportief volkje. Ook het kaatsen vindt zijn oorsprong in Friesland. Hollandse dijkwerkers introduceerden het spel, waarbij een bal met de handpalm wordt geslagen, al in de 16e eeuw in Friesland.
De harde kaatsbal is nog altijd ambachtelijk gemaakt van leer en gevuld met koeienhaar. Kaatsen is een balspel waarbij twee teams van elk drie personen tegen elkaar strijden door middel van het elkaar toespelen van een bal. De regels van het kaatsspel zijn vrij complex.

Wat zijn de regels van het kaatsen?

Een kaatsteam bestaat uit drie personen; een opslager, een uitslager, en een tweede opslager/uitslager. Op het veld van 61 x 32 meter ligt een ‘perk’ van 5 x 19 meter. In dit perk staan de uitslager en de tweede uitslager. De opslager staat in het veld. Van de tegenpartij slaat de opslager de bal onderhands naar het perk. De uitslagers in het perk proberen de bal uit het perk te slaan. Wordt de bal uit het perk geslagen en dan door één van de kaatsers van het opslaande team teruggeslagen, dan is dat een kaats. Na een kaats wisselen de teams van positie. Bij een geslaagde kaats verdient een team punten.

Als u bij uw volgende vakantie in Friesland een kaatswedstrijd bezoekt, zult u het kaatsspel snel begrijpen. De toeschouwers zijn trouwens graag bereid om u als niet-kenner de nodige uitleg te geven.

Kaatsmuseum in Franeker

In Franeker, op de bovenverdieping van een middeleeuwse ‘stins’, vindt u het officiële Friese kaatsmuseum. Er zijn veel foto’s, attributen, een prijzencollectie en een uitgebreide bibliotheek.