Is het Beerenburg of Berenburg?

Als u op vakantie in Friesland bent krijgt u er vanzelf zin in: een glaasje echte Friese Be(e)renburg. Het is een drankje waarin kruiden zijn verwerkt die getrokken zijn op basis van jenever. Er zijn in Friesland zo’n 8 producenten van deze kruidendrank, maar de bekendste is Sonnema Berenburg. De kruidendrank van Sonnema is ook de enige Berenburg die met één ‘’e’’ wordt geschreven.

De geschiedenis van Berenburg

Hendrik Beerenburg (met twee ‘’e-s’’) was in de 17e eeuw kruidenhandelaar uit Amsterdam. Hij verkocht pakketjes kruiden waarmee je een pittige kruidendrank kon maken. De Friese schippers die met hun Skûtjes naar de Bollenstreek in het Westen voeren, namen de kruiden mee naar Friesland en zo kwamen de kruiden van Beerenburg ook terecht bij de herbergier Fedde Sonnema in Dokkum.

Eigenwijze Fries

Fedde was een eigenwijze man. Hij zocht langs de oevers van de Friese meren naar extra kruiden om deze aan het mengsel van Beerenburg toe te voegen. Hij liet het nieuwe kruidenmengsel 24 uur lang trekken op zuivere jenever. Na lange tijd van experimenteren ontstond de ultieme samenstelling die hij met succes in zijn herberg verkocht. De eigenwijze Fedde Sonnema vond ook dat hij met zijn eigen kruidenmengsel de naam mocht veranderen. Daarom wordt Sonnema Berenburg maar met één e geschreven.

Succesvol drankje

De Friese schippers dronken in die tijd de Berenburg van Sonnema om de elementen te trotseren en te voorkomen dat ze ziek werden. De populariteit van de kruidendrank groeide tot buiten de provinciegrenzen en tegenwoordig is Sonnema een florerend bedrijf waar de Berenburg nog altijd volgens een geheim en eeuwenoud recept wordt gemaakt en met een ‘’e’’ wordt verkocht!