Het verhaal van Mata Hari

Margretha Geertruida Zelle werd in 1876 in Leeuwarden geboren en zou een van de meest beroemde inwoners van Friesland aller tijden worden. Na de scheiding van haar ouders verhuisde Margetha Zelle op haar 18e naar Leiden. Ze werd er verliefd en trouwde in 1895 met de twintig jaar oudere legerkapitein Rudolph Macleod.

Exotische danseres

In 1897 vertrokken Margetha met haar man naar Nederlands-Indië. Hier raakte zij gefascineerd door Indische tradities en cultuur. Ze werd lid van een lokale dansgroep en gaf zichzelf de artiestennaam ‘’Mata Hari’’. Rond 1900 verhuisde Mata Hari terug naar Nederland, waar ze uiteindelijk scheidde van haar man. Ze vertrok naar Parijs waar ze als schildersmodel, circusartiest en als exotische danseres haar geld verdiende. Ze werd erg beroemd met de dans waarbij ze zich langzaam ontdeed van al haar kledingstukken…

Verdacht van spionage

Mata Hari stond in die tijd bekend als een vrouw die, in haar honger naar macht en geld, verschillende affaires met de rijken der aarde had. Met het begin van de Eerste Wereldoorlog in het vooruitzicht, werd zij verdacht van spionage. Omdat Nederland tijdens de oorlog haar neutraliteit behield, kon Mata Hari met haar Nederlandse paspoort vrij door Europa reizen. Dat maakte haar verdacht bij zowel de Duitse, Engelse als Franse overheid.

Ter door veroordeeld

Uiteindelijk onderschepte de Franse militairen een code bericht van een Duitse officier waarin Mata Hari werd beschuldigd van spionage. Na een lang proces waarin de Fransen haar van 7 belangrijke spionage activiteiten beschuldigden, werd zij in juli 1917 door de krijgsraad in Parijs ter dood veroordeeld. Op 15 oktober werd zij geëxecuteerd.

In 2017, honderd jaar na haar dood, zal het gerechtsdossier van Mata Hari worden geopend zodat eindelijk bekend wordt of zij Margaretha Zelle daadwerkelijk een dubbelspionne was. ..