Het verhaal van het Vrouwtje van Stavoren

Stavoren ligt direct aan het IJsselmeer en is de eerste gemeenschap in Nederland die stadrechten kreeg. Het is daarmee de oudste stad van Nederland. Stavoren is ook één van de Friese Elfsteden en heeft een prima verbinding met de Friese meren. Het is daarom een populaire watersportplaats.

Meest beroemde inwoner van Stavoren

De meeste beroemde inwoner van Stavoren is ongetwijfeld het vrouwtje van Stavoren. Zij was een rijke koopmansweduwe en ze woonde in een huis met gouden vloeren en zilveren muren. Ze bezat een enorme vloot met vissersschepen en ze werd met de dag rijker. Toch was het vrouwtje van Stavoren niet tevreden. Ze wild het kostbaarste bezit dat er te vinden was hebben en ze stuurde een schipper erop uit. Hij kwam terug met een lading graan. Het vrouwtje vond dit maar niks en gaf het bevel om het graan overboord, in de Zuiderzee te kiepen.

Hoogmoed komt voor de val

Een inwoner van Stavoren hoorde dit bevel en voorspelde dat het vrouwtje in de bedelstand zou vervallen als ze het kostbare graan in het water zou gooien. Het vrouwtje van Stavoren haalde daarop een gouden ring van haar vinger en gooide die met een grote boog in zee terwijl ze riep: "Net zo min dat ik deze gouden ring ooit nog terug zal zien, zal ik in de bedelstand vervallen."
Al een paar dagen later kwam een van haar vissers met de vangst van die dag naar haar toe. In de maag van één van de vissen zat haar gouden ring…. Vanaf dat moment keerde haar lot en het vrouwtje van Stavoren eindigde in grote armoede.

Heeft u binnenkort een vakantiehuis in Friesland gehuurd? Ga dan zeker even het standbeeld van het Vrouwtje van Stavoren in de haven bezoeken. En vergeet niet de moraal van het verhaal: hoogmoed komt voor de val!