Het Friese paard

Het Friese paard is als de inwoners van Friesland; sterk, slim en trots. Het Friese paard is het oudste raspaard van Nederland. Friese paarden werden al meer dan drieduizend jaar geleden gebruikt. De Romeinen namen het Friese paard al mee voor veldtochten in Brittannië. Ook in de middeleeuwen werden de paarden uit Friesland als krijgspaard gebruikt.

In de eeuwen erna werd het Friese paard vooral ingezet als werkpaard dat doordeweeks moest ploegen en op zondag voor de koets werd gespannen als de familie naar de kerk ging.

Friese paarden ook nu nog populair

De laatste jaren is de belangstelling voor het Friese paard flink gestegen zodat er inmiddels meer dan 70.000 geregistreerde ‘’Friezen’’ rondlopen. Friese paarden worden in de paardensport vooral ingezet in de shownummers, waar ze voor de Friese sjees lopen of worden bereden door boeren en boerinnen in Friese klederdracht. Ook bij de inhuldigingen in ijsstadion Thialf worden de schaatskampioenen rondgereden in een arrenslee met Friese paarden ervoor.

Friese paarden in de film

Wist u dat het gevleugelde paard Pegasus in ‘’Clash of the Titans’’ werd gespeeld door een Fries paard? Ook in ‘’The Mask of Zorro’’ en ‘’The Chronicles of Narnia’’ spelen Friese paarden een glansrol!

Karakter en uiterlijk van Friese paarden

Friese paarden zijn altijd zwart en hebben lange, golvende manen en staart. Ze hebben spitse, beweeglijke oren een krachtige bouw van schouders en benen. Friese paarden hebben een vriendelijk, levendig en leergierig karakter. Ze zijn dan ook heel geschikt voor de recreatieve sport.

Een standbeeld voor het Friese paard

Gaat u binnenkort op vakantie in Friesland? Als u via de Afsluitdijk Friesland binnenrijdt komt u langs de locatie waar de Stichting het Paard van Friesland een standbeeld wil plaatsen ter ere van Het Friese Paard. Het moet een kunstwerk van staal worden van ruim 25 meter hoog. Op de website hetpaardvanfriesland.nl leest u alles over dit project en kunt u de locatiepetitie tekenen!