Grootse stoomgemaal van de wereld

Aan het einde van de 18e eeuw werden – voor het inpolderen van ons land - steeds meer windmolens in Nederland vervangen door stoomgemalen. In 1787 werd de eerste stoompomp ingezet voor het leegpompen van de Blijdorpse Polder bij Rotterdam.

Uiteindelijk – met de komst van de dieselmotoren – zijn veel stoomgemalen gesloopt of omgebouwd. Een van de laatste nieuw gebouwde stoomgemalen wat het Ir. D.F. Wouda-gemaal. Dit is het grootste stoomgemaal ooit gebouwd ter wereld en is nog steeds in werking. Het gemaal staat bij Tacozijl (nabij Lemmer) en wordt gebruikt om het waterpeil in Friesland te verlagen als het J.L. Hooglandgemaal bij Stavoren onvoldoende capaciteit kan leveren.

Het gemaal is sinds 1947 vernoemd naar ir. D.F. Wouda, hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat van Friesland. Hij ontwierp het in 1917-'18 gebouwde pand in een traditionele stijl met invloeden van het rationalisme.

Werelderfgoed

Bent u binnenkort op vakantie in Friesland? Breng dan een bezoek aan het Ir. D.F. Wouda-gemaal. Het gemaal staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en heeft een bezoekerscentrum. Hier worden jong en oud geïnformeerd en geïnspireerd over de wereld van stoomkracht, techniek en waterbeheersing.

Het gemaal bezoeken

U kunt ook deelnemen aan een rondleiding door het gemaal zelf. In een uur tijd vertellen ervaren vrijwilligers u mee in de wereld van stoom, techniek en architectuur. Tijdens de echte 'draaidagen' trekken de werkende stoommachines vaak zo veel bezoekers dat met een wachttijd van een uur of langer rekening moet worden gehouden.