Friese wortels

De grenzen van de provincie Friesland zoals we die nu kennen, zijn ontstaan in het jaar 1287.Het noorden van ons land wordt dan getroffen door de St. Luciavloed, een enorme springvloed. Het zeewater stroomt onverbiddelijk ons land binnen en Friesland wordt door het ontstaan van de Zuiderzee gescheiden van West Friesland. Ook de Waddeneilanden ontstaan.

Trotse Friezen


De Friezen hebben van alle Nederlanders waarschijnlijk de sterkste identiteit. De identiteit heeft landelijke bekendheid gekregen door typisch Friese zaken als Beerenburg, kruidkoek, skûtsjes en Elfstedentocht. Friesland is ook de enige provincie van ons land waar de bevolking een eigen - officieel erkende - taal spreekt. Maar anders dan bijvoorbeeld de Catalanen in Spanje is er in Friesland geen serieuze stroming die politieke onafhankelijkheid van de provincie nastreeft.

Alle Friezen


Krijgt u bij een vakantie in Friesland het gevoel dat u thuiskomt? Als u een Friese of Fries klinkende achternaam heeft, is de kans groot dat uw voorouders uit Friesland komen. Kijk maar eens op op de website allefriezen.nl. Hier hebben de Friese gemeenten informatie vrijgegeven uit het bevolkingsregister. U vindt informatie over meer dan 13 miljoen Friezen die zijn geboren, getrouwd of overleden zijn in de provincie Fryslân. De informatie gaat terug van de 16e eeuw tot de jaren vijftig van de vorige eeuw. In verband met privacyregels zijn de meer recente gegevens nog niet vrijgegeven.

Onlangs is een nieuwe versie van het platform vrijgegeven. Er kan nu ook gezocht worden met behulp van een zogenaamde naamthesaurus. Hiermee kan automatisch op alle spellingsvariaten in zowel voor- als achternamen kan worden gezocht. Met één druk op de knop worden alle spellingsvarianten van een naam als Sietse, Sietze, Sytse, Sytze, Sijtse of Sijtze gepresenteerd.