Friese domeinnaam

Op 1 april 2006 lanceerde de fictieve Stichting Internet Domeinnammeregistraasje Fryslân (SIDF) de extensie .fy Deze zou bedoeld zijn voor websites die informatie in de Friese taal wilden aanbieden. Omrop Fryslan en Radio Veronica werkten volop mee aan deze 1 april grap, zodat het plan landelijke bekendheid kreeg.

Niet alleen een 1 april grap

In 2012 werd duidelijk dat de provincie Friesland, net als andere overheden, organisaties en instellingen hun eigen extensie kon aanvragen. Wat zes jaar eerder als grap begon bleek realiteit te worden toen er een echt ''Topleveldomein'' voor de provincie Friesland beschikbaar kwam.

Wordt het .FR, .FY of .FRL?

De officiële regio aanduiding voor de provincie is FR. Helaas was die extensie al in gebruik door een relatief groot Europees land (!).

De letters FY zijn minder bekend en bij het aanvragen van de extensie bleek ook dat extensies met twee letters alleen zijn voorbehouden aan landen. In maart 2014 werd uiteindelijk het toplevel domein .FRL aangevraagd en goedgekeurd. In april 2015 werd de domeinnaam voor iedereen beschikbaar.

Hoeveel .FRL domeinen zijn er?

De website van de provincie (fryslan.frl) was een van de eerste sites die met een officieel Fries domein online ging. Inmiddels zijn er ruim 14.000 .FRL domeinnamen vastgelegd. Daarvan zijn er ruim 1400 waar ook echt iets op staat. Het idee is dat bedrijven die zich richten op Friezen en Friestaligen de komende jaren steeds meer gebruikt gaan maken

Bij Vakantiefriesland verhuren we de leukste vakantiehuizen in Friesland. We richten ons met onze site zeker niet alleen op Friezen, dus voorlopig vinden we onze extensie .com prima!