Fries leren in Friesland

In Nederland kennen we twee officiële talen: het Nederlands en het Fries. De bewoners van Friesland hebben daarmee officieel het recht om het Fries te gebruiken. Dit is vastgelegd in de Wet gebruik Friese taal. Zo weten de Friezen dat ze bijvoorbeeld in de rechtszaal of in contact met de overheid hun Friese taal kunnen gebruiken.

Fries is een oude taal

Fries is dan ook een eeuwenoude taal die springlevend is. Onlangs is – op een paar stukjes perkament - het oudste stukje geschreven Fries tot nu toe gevonden: Lesa mi, helpa mi. Het betekent verlos mij, help mij. De tekst komt uit begin 12e eeuw.

De Friese taal behoort tot de Germaanse talen, net als het Nederlands, Duits en Engels. Er zijn in het Fries opvallend veel woorden die lijken op het Engels. Zo is regen in het Fries ‘’rein’’ en voor zoet gebruiken de Friesen ‘’swiet’’.

Vrijwel iedere inwoner van Friesland verstaat de Friese taal en maar liefst 74% spreekt deze ook met regelmaat. Maar wees niet bang; als u op vakantie in Friesland bent zult u ontdekken dat de Friezen ook het Nederlands prima verstaan en spreken!

Cursus Fries in Friesland

Bent u nieuwsgierig geworden naar de Friese taal of wilt u tijdens uw volgende vakantie in Friesland zelf een paar woorden Fries spreken? Een mooie hulpmiddel is de PraatmarFrysk-app die voor Android  en Apple te krijgen is.

Daarnaast kan iedereen altijd terecht bij de Afûk. Deze stichting heeft als doel om de Friese taal te beschermen, te verspreiden en dichtbij de mensen te brengen. U kunt er terecht voor cursussen voor niet-Friestaligen die het Fries graag willen verstaan en lezen, maar ook voor een cursus voor wie het Fries al goed verstaat en leest en het zelf nu ook wil spreken. De lessen van Afûk zijn ook online te volgen.