Elf steden op skeelers

Altijd al gedroomd dat je nog eens de Friese Elfstedentocht zou rijden? De laatste was al weer in 1997 en met de opwarming van de aarde is het de vraag of de Elfstedentocht op ijs er ooit weer komt. Wij hebben een mooi alternatief gevonden om direct te doen tijdens uw volgende vakantie in Friesland.

Elf steden op skeelers

Wat dacht u van de Elfstedentocht op skeelers? IJsclub de Polder uit Bantega organiseert deze tocht twee keer per jaar. Op skeelers geniet u al ‘’schaatsend’’ van de Friese Elf steden. Het parcours is exact hetzelfde als de wereldberoemde ijstocht. Verdeeld over zeven etappes skeelert u maar liefst 230 kilometer op 1 dag. Reken maar dat dat een pittige tocht is. Gelukkig kunt u onderweg in een van de Friese steden en dorpjes pauzeren wanneer u dat wilt.

Geschiedenis van de skeeler

Al rond het jaar 1700 bedacht een Nederlander de eerste rolschaats. De ijzers van de schaats werden vervangen voor houten cilinders, waarop gereden kon worden. In de 19e eeuw kwam een verbeterde variant op de markt waarbij de toepassing van wiellagers rond 1880 zorgde voor een grote verbetering. In de jaren ’70 van de 20e eeuw werden kunststof wielen toegepast. De firma Zandstra uit het Friese Joure bedacht in 1979 de naam ‘’skeeler’’ voor de door haar ontwikkelde skates met 5 wielen. Tegenwoordig hebben de beste skeelers 4 wielen.