Een Fries 4 gangen diner

Friesland is een provincie met een sterke eigen cultuur. De Friezen hebben een eigen taal, eigen sporten, eigen muziek en het Friese landschap met de talloze meren, sloten en vaarten vindt u nergens anders in ons land.

Bij zo’n sterke identiteit horen natuurlijk ook echte Friese gerechten. De bekendste is misschien wel de Friese kruidkoek, maar er zijn tientallen echte Friese recepten. Met een paar daarvan geven wij u graag inspiratie voor een echt Fries 4 gangen diner voor een winterse avond. Daarmee verlangt u direct (terug) naar een heerlijke vakantie in Friesland!

Fries 4 gangen diner voor 4 personen

Voorgerecht: Tsiislaad
Ingrediënten: een Fries lunchkaasje, 2 appels, 100 gram ham, 4 augurken, 3 eetjlepels mayonaise, 3 theelepels bieslook, 3 theelepels gehakte peterselie, 1 theelepel mosterd, 3 mespuntjes paprikapoeder en 1 mespuntje zout
Bereiden: het lunchkaasje uithollen en de kaas in blokjes snijden. De appels, ham en de augurken in reepjes snijden. Meng de kaas met de appels, ham, augurken en mayonaise in een kom. Voeg de kruiden toe en meng het geheel nog eens goed. Stort de salade in de uitgeholde lunchkaas. Nog een uurtje laten staan zodat de smaken goed op elkaar inwerken. Lekker met geroosterd brood!

Tussengerecht: Friese preisoep
Ingrediënten: 400 gram prei, 1 eetlepel aardappelmeel, 2 eetlepels geslagen room, 150 gram beenham, peterselie, 1 liter kalfsbouillon
Bereiden: snijd de prei in plakjes, leg 12 mooie ringetjes apart en kook de rest van de prei 10 minuten in de bouillon. Roer een glad papje van aardappelmeel en water en bind hiermee de soept. Leg in ieder bord een opgerold plakje ham en schenk de soep in de borden. Garneer met de ringetjes prei en de peterselie

Hoofdgerecht: Elfstedenbliksem
Ingrediënten: 1 kilo stoofperen, 1 kaneelstokje, 1 eetlepel suiker, 1 kilo aardappelen, 600 gram doorregen rookspek, 2 eetlepels azijn, peper en zout.
Bereiden: schil de peren, verwijder de klokhuizen en snij ze in partjes. Kook de peren met de kaneel en de suiker totdat ze gaar zijn (ongeveer 3 kwartier). Schild de aardappelen, snijd ze in partjes en voeg ze aan de gare peertjes toe. Voeg nog wat water en stoof het geheel zachtjes door totdat ook de aardappelen gaar zijn. Snijd het spek in plakken van een halve centimeter en bak ze een beide kanten goudgeel. Schep de azijn, de peper en het spekvet door de afgegoten aardappels en stoofperen (vergeet niet het kaneelstokje te verwijderen). Leg de gebakken spek bovenop en serveer met roggebrood en mosterd.

Nagerecht: Appeltoerkes (appeltorentjes)
Ingrediënten: 2 grote goudreinetten, kaneelpoeder, gemalen kruidnagel, eetlepel boter, 4 sneetjes witbrood zonder korst, 2 eieren, 4 eetlepels melk, 4 eetlepels suiker, 1 deciliter vloeibare honing, 1 deciliter witte wijn en 2 eetlepels gemberstroop.
Bereiden: verwijder de klokhuizen, schil de appels en snijd ze elk in 2 delen. Bestuif ze met kanaal en kruidnagel. Bak de appels rondom in de boter lichtbruin (laat ze niet te zacht worden). Splits de eieren en klop de dooiers met de melk. Week de sneetjes brood hierin. Leg de geweekte broodjes in een ovenschaal en leg op elk broodje een halve appel. Klop het eiwit stijf met de suiker en bedek de appels met eiwit. Verwarm de honing met de wijn en de gemberstroop. Maak in ieder eiwitbergje een opening en giet het honingmengsel naar binnen. Serveer zo warm mogelijk!