Deze onbekende musea in Friesland zijn een bezoek waard

Het Fries Museum in Leeuwarden of het planetarium van Eise Eisinga in Franeker kennen we bijna allemaal. Deze musea trekken jaarlijks tienduizenden bezoekers, maar toch zijn er nog veel meer onbekende musea die ook de nodige aandacht verdienen.

Wist je dat je alleen al in de provincie Friesland meer dan 70 musea vindt? Het zijn vaak musea die vanuit de passie van de oprichters zijn begonnen. Musea die u vanuit je vakantiehuis in Friesland prima kunt bezoeken. We hebben drie musea op een rijtje gezet, die ondanks dat ze minder bekend zijn wél de moeite waard zijn.

De Kruidhof in Buitenpost
De Kruidhof is de enige botanische tuin van Friesland. Op een terrein van 3,5 hectare bevinden zich 16 kleurige en fleurige tuinen waaronder een beroemde geneeskruidentuin. Je maakt hier een ontdekkingsreis langs cultuurgewassen, oude fruitrassen. Geniet van de geuren in de keukenkruidentuin en kijk eens rond in de vlindertuin. Je kunt hier ook planten en kruiden kopen of genieten in het tuincafé van een kop koffie met gebak. Eet smakelijk!

Fries landbouwmuseum in Earnewald
In dit museum ziet kom je de leef-, werk- en woonomstandigheden tegen van de Friezen in de afgelopen 2000 jaar. Hoe hielden de Friezen het hoofd (soms letterlijk) boven water, hoe gingen ze te werk en wat voor problemen kwamen ze tegen in hun strijd een bestaan op te bouwen? Naast de vaste collectie is een gedeelte van het museum ingericht voor wisselexposities en is er een uitgebreide bibliotheek. Op het buitenterrein worden activiteiten en demonstraties georganiseerd. Er is altijd wat te doen.

Klompenmuseum in Noardburgum
In Noardburgum worden nog wekelijks honderden klompen geproduceerd. Het museum geeft een mooi overzicht over het ontstaan, het gebruik en de fabricage van de klomp. Vanuit het moderne museum kijk je direct in de authentieke werkplaats, zodat je het productieproces op de voet kunt volgen. Bewonder ook eens de ‘Fryske learkeklompen’ die worden beschilderd in de traditionele kleuren. Deze worden hier al sinds 1850 gemaakt! Een aanrader dus.