Dertig kilometer verderop

De meest bekende voetbalclubs van Friesland zijn ongetwijfeld Cambuur uit Leeuwarden en FC Heerenveen. Door de relatief korte afstand (zo’n 30 km) tussen de stadions van de clubs is er ook een grote rivaliteit tussen beide Friese teams. Supporters van beide partijen duiden de andere club vaak aan met de term ‘’DVK’’. Dit staat voor ‘’dertig kilometer verderop’’ en zorgt ervoor dat daarmee de andere clubnaam niet hoeft te worden uitgesproken…

Winnaar van de KNVB beker

SC Heerenveen werd in 1920 opgericht onder de naam Athleta. Twee jaar later werd de naam veranderd in VV Heerenveen en in 1977 werd de huidige naam SC Heerenveen aangenomen. Onder trainer Fritz Korbach promoveerde SC Heerenveen naar de Eredivisie van het Nederlandse voetbal. In het seizoen 1999/2000 werd de club zelfs tweede in deze competitie. In 2009 speelde Heerenveen voor de derde keer in de finale van de KNVB beker en wist deze toen ook te winnen.

Trainers van Heerenveen

Over de afgelopen jaren heeft Heerenveen markante trainers gehad. Direct na Fritz Korbach kwam Foppe de Haan die ook de langstzittende trainer voor Heerenveen was was. De Haan werd opgevolgd door achtereenvolgens Gertjan Verbeet, Trond Sollied, Jan de Jong, Jan Everse, Marco van Basten en de huidige trainer Dwight Lodeweges.

Rondleiding door het Abe Lenstra stadion

Het stadion van SC Heerenveen heeft een capaciteit van 26.000 bezoekers en draagt de naam van de beroemdste Friese voetballer: Abe Lenstra. Bent u binnenkort op vakantie in Friesland en liefhebber van voetbal of fan van Heerenveen? Boek dan een rondleiding door het Abe Lenstra stadion. U krijgt een kijkje in de kleedkamers, de catacomben, de spelerstunnel en de persruimte. U neemt een kijkje op de tribunes en op het veld. U krijgt mooie verhalen over de club te horen en neemt ook een kijkje in de Pronkekamer, het museum van Heerenveen.