De meren van Friesland

De provincie Friesland heeft net zoveel land- als wateroppervlakte. In totaal is er in de provincie meer dan 15.000 hectare aan meren, kanalen, vaarten en sloten en zijn er ruim 200 jachthavens te vinden. Geen wonder dat Friesland de watersport provincie van Nederland is!

Voor een echte Friese vakantie moet u zeker een dagje op het water doorbrengen. En daarvoor zijn mogelijkheden genoeg: huur een boot of kano, ga lekker surfen, kitesurfen, vissen of gewoon lekker zwemmen in een van de vele Friese wateren.

Het merengebied van Friesland

In het zuidwesten en midden van de provincie ligt het watersport mekka van Friesland: de Friese meren. In dit gebied liggen zo’n 35 meren van verschillende oppervlakte. De grootste en meest bekende daarvan zijn de Groote Brekken, het Sneekermeer, het Heegermeer, het Tjeukemeer en de Fluessen. Sinds 2007 wordt overigens de officiële Friese benaming van de verschillende meren gebruikt dus leer voor uw volgende vakantie in Friesland alvast uit uw hoofd: grutte Brekken, Snitser Mar, Hegemer Mar, Tsjûkemar en Fluezen!

Friese meren project

In het jaar 2000 is gestart met het Friese Merenproject. Hiermee wil de provincie Friesland als watersportgebied nog aantrekkelijker maken en de Friese economie stimuleren. Als u een vakantiehuis huurt in Friesland zult u ontdekken dat dit inmiddels erg goed is gelukt!