Culturele hoofdstad 2018

Gaat u volgend jaar in een vakantiehuis in Friesland op vakantie? Het lijkt nog ver weg, maar in 2018 is Leeuwarden een jaar lang de Culturele Hoofdstad van Europa. Het Europees parlement heeft, in navolging van steden als Madrid, Berlijn, Liverpool en Athene de Friese hoofdstad gekozen uitgeroepen tot de culturele hoofdstad. Een bijzondere eer.

Fryslân 2018 heeft de titel gewonnen op basis van een plan dat vooraf is ingediend. Dit zogenaamde 'bidbook' bevat het plan waarin alle ideeën zijn gepresenteerd. Nu moeten de ideeën uit het bidbook worden waargemaakt. Leeuwarden 2018 (LWD2018)wil dat samen gaan dan. Iepen Mienskip is het toverwoord voor 2018.

Wat betekent Iepen Mienskip?

Iepen mienskiep is Fries voor open samenleving. De organisatie wil zo toegankelijk en open mogelijk zijn. Er staan meer dan 40 grote projecten gepland voor 2018 en deze projecten worden uitgevoerd door een enorme groep vrijwilligers, professionals, partners uit Friesland, Nederland en zelfs andere Europese landen.

De kracht van alle projecten, van het eerste idee tot de laatste uitvoering, is dat alles van onderop komt. Niets wordt van bovenaf opgelegd. Het overkoepelende project wordt bewaakt door een onafhankelijke Raad van Toezicht, maar de invulling en uitvoering van alle projecten ligt bij de gemeenschap.

Tipje van de sluier

Gaat u volgende jaar (ook) op vakantie in een huisje in Friesland? Van alle grote projecten zijn er een aantal opvallende te noemen waar je als Friesland bezoeker echt naar uit kunt kijken. Onze top 3

1 Lost in the Greenhouse
In de kassen bij Sexbierum speelt zich een tragische liefdesgeschiedenis af tussen een Poolse arbeider en een Fries meisje. Bijzonder project op een bijzondere locatie.

2 11Fountains
Een permanente Elfstedentocht. Zo noemen elf toonaangevende beelden kunstenaars dit beeldend-kunstproject. Iedere kunstenaar ontwerpt een fontein die het verhaal van een van de elf Friese steden vertelt. De kunstenaars werken samen met de lokale gemeenschap.

3 Mata Hari Expo
Precies een eeuw na de dood van Mata Hari wijdt het Fries Museum een grootschalige tentoonstelling aan de fascinerende wereld van deze Friese courtisane die voor een vuurpeloton stierf.