Boot huren aan de Friese IJsselmeerkust

Het IJsselmeer is met een oppervlakte van ruim 1100 km2 het grootste meer van Nederland. De Friese IJsselmeerkust ligt tussen Makkum in het noorden tot Lemmer aan de grens met Flevoland.
Voor watersportliefhebbers is dit stuk van Friesland een echt paradijs. Tientallen scheepswerven, verhuurbedrijven, jachthavens en bootverhuurders bieden hun diensten aan. Deze bedrijven liggen overigens aan de rand van de historische plaatsen als Workum, Hindeloopen en Stavoren die daarom hun authentieke karakter hebben behouden.

Bent u deze zomer op vakantie in Friesland? De Friese IJsselmeerkust is een ideale uitvalsbasis voor een boottrip over het IJsselmeer of voor een tochtje naar de Wadden. Op een zondagmiddag in de zomer kan het nog wel eens druk zijn op de vaarroute Stavoren-Enkhuizen, maar verder is er voor watersporters op het IJsselmeer vooral ruimte en rust.

Varen met of zonder vaarbewijs?

Zelf varen op het IJsselmeer kan alleen met vaarbewijs 2. Hiermee kunt u met een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot varen die harder kan dan 20 km/uur. Ook voor boten met een lengte van meer dan 15 meter is het vaarbewijs verplicht. In veel jachthavens aan de oever van het IJsselmeer kunt u een boot huren die korter is dan 15 meter. Hiermee mag u – ook zonder vaarbewijs – het Friese Merengebied op.

Zelf varen in Friesland

Wilt u zelf een bootje huren? Hieronder vindt u 2 populaire jachthavens aan de Friese IJsselmeer kust. U kunt vanuit deze havens ook het Friese Merengebied op!

1 Watersportcentrum de Brekken in Lemmer
Deze met veel groen omgeven haven ligt dicht bij het IJsselmeer. U vindt er o.a. yachtcharter, jachtservice en winterberging, zowel buiten en binnen.
Meer informatie: www.brekken.nl  

2 De Haan watersport in Workum
De eigenaren van deze jachthaven verhuren Polyvalken en sloepen, waarvan sommige ook geschikt zijn voor het varen op het IJsselmeer, zelfs zonder vaarbewijs. Ze bieden ook ligplaatsen aan, verrichten onderhoudswerkzaamheden en hebben we tal van leuke arrangementen met boot.
Meer informatie: www.dehaanwatersport.nl