Beroemde Friezen

De provincie Friesland telt bijna 650.000 inwoners en heeft in de loop der tijd heel wat bekende, beroemde en beruchte mannen en vrouwen voortgebracht. Op deze pagina vindt u een overzicht van de drie meest bekende Friezen.

Rintje Risma
Friesland heeft 3 ‘’nationale’’ sporten: fierljeppen, kaatsen en schaatsen. Als je het bedenkt dat Friesland voor meer dan 40% uit water bestaat is het bijna logisch dat veel beroemde schaatsers uit deze provincie komen. Rintje Ritsma, ook wel bekend onder zijn bijnaam De Beer van Lemmer, is waarschijnlijk de meest bekende. Hij werd vier keer wereldkampioen en zes keer Europees kampioen allround schaatsen. Tegenwoordig houdt Ritsma van snelle auto’s en motoren. Zo deed hij in 2014 nog meer aan de Dakar ralley.

Doutzen Kroes
Doutzen Kroes werd in 2003 ontdekt als fotomodel door een Amsterdams bureau. Sinds dat moment heeft de blonde Friezin snel carriere gemaakt. Kroes heeft modeshows gelopen voor beroemde merken als Versace, Dolce & Gabbana, Gucci en Victor & Rolf. Wereldberoemd werd ze als het gezicht van het lingeriemerk Victoria’s Secret. Doutzen behoort inmiddels tot de 5 best betaalde fotomodellen ter wereld, maar ze is trots op haar Friese wortels. Als ambassadeur voor de campagne ‘’Praat mar Frysk’’ pleit ze voor het gebruik van de Friese taal.

Wilfred Genee
Genee werd geboren in Leeuwarden en belandde na zijn studie rechten aan de universiteit van Groningen in de media. Hij werkt o.a. voor FilmNet, Sport 7, SBS 6, Canal+, RTL 4 en RTL 5 en BNR Nieuwsradio. Vooral met zijn voetbalprogramma Voetbal Inside (voorheen Voetbal International) haalt hij al een aantal jaren hoge kijkcijfers. In een café-achtige setting discussiëren Johan Derksen, René van der Gijp en een aantal vaste gasten over de ontwikkelingen op de voetbalvelden.

Ook een Friese naam?

Niet alleen Friezen geven echt Friese namen aan hun kinderen. Ook op scholen in de rest van het land hoor je namen als Silke, Sietse, Djoeke en Nienke regelmatig opduiken. De naam Doutzen bleek rond 2011 een van de populairste namen voor pasgeboren meisjes. Bent u op zoek naar een originele Friese voornaam? Kijk dan eens op Heitenmem.nl. Op deze site staan tientallen meisjes- én jongensnamen en zijn ook de leukste Friese baby cadeaus te koop!