Kies een land
Nederland
Kies een regio
Kies verblijfsduur
Week
Midweek
Weekend
2 weken
Aantal personen
1 persoon
2 personen
3 personen
4 personen
5 personen
6 personen
7 personen
8 personen
Meer dan 9 personen

Bekende standbeelden in Friesland

24 juni 2017

Wie kent er niet de avonturen van Sietse en Hielke Klinkhamer, het verhaal van het vrouwtje van Stavoren of de heldendaden van Grote Pier? Friesland is een provincie vol verhalen uit heden en verleden.

Veel van deze verhalen worden geëerd met een prachtig standbeeld. Bent u binnenkort op vakantie in een vakantiehuis in Friesland en wilt u in de voetsporen treden van beroemde Friezen uit de verhalen van deze waterrijke provincie?

Wij geven u graag de tip waar u het standbeeld kunt vinden en vertellen u hieronder nog wat meer over het verhaal achter het standbeeld.

Vrouwtje van Stavoren
Sinds 1969 staat in Stavoren een standbeeld van het vrouwtje. Hoewel ze erg rijk was, was ze maar niet tevreden. Hoogmoed komt voor de val is de samenvatting van het verhaal. Bij de lokale VVV kunt u ook een miniatuurversie van het standbeeld kopen.
>> Vakantiehuizen in Stavoren 

Us mem
Us mem is Fries voor onze moeder en ook de naam van een groot bronzen beeld van de zwartbonte Friese koe. Dit beeld werd in 1954 aangeboden door veefokkers aan de stad Leeuwarden. U vindt de trotse moeder van alle Friezen aan de Harlingersingel in de Friese hoofdstad.

Grote Pier
Grote Pier was een boer die werd geboren in het dorpje Kimswerd, tussen Harlingen en Sneek. In het jaar 1515 brandden huurlingen de boerderij van Grote Pier af en zijn vrouw en zoon kwamen om. Grote Pier was zo boos dat hij ten strijde trok. Pier had niet voor niets zijn bijnaam. Hij was groot en oersterk. Volgens de verhalen kon hij een paard optillen en met een slag van zijn reusachtige zwaard kon hij meerdere soldaten tegelijk doden. Het standbeeld van Grote Pier staat in zijn geboortedorp.
>> Appartementen in Sneek