Alles wat je wilt weten over de Friese meren

Tussen het IJsselmeer en het Lauwersmeer ligt een aaneenschakeling van tientallen grote en kleinere meren: het Friese Merengebied. Met recht mag dit een uniek gebied worden genoemd vanwege de ontelbare vaarverbindingen, vaarroutes, uitstekende fietsverbindingen, het schone water en vrij toegankelijke zandstranden.

Friesland telt 24 officiële meren. Het grootste deel is geschikt voor kleine en grote zeilsport. In Sneek wordt daar dankbaar gebruik van gemaakt tijdens de jaarlijkse Sneekweek. Op het Sneekermeer wordt dan de grootste zeilregatta op Europees binnenwater gehouden. Watersporters kunnen ook hun hart ophalen in Friesland. Binnen de snelvaar zones, en dat zijn er veel, mogen liefhebbers waterskiën of wakeboarden.

Alle Friese meren op een rij
Benieuwd hoe alle Friese meren heten (in het Fries)? Dit zijn ze: Heegermeer (Hegemer Mar), Fluessen (Fluezen), De Holken, Morra (De Morra), Slotermeer (Sleattemer Mar), Groote Brekken (Grutte Brekken), Koevordermeer (De Kûfurd), Langweerderwielen (Langwarder Wielen), Witte en Zwarte Brekken en Oudhof (Wite Brekken, Swarte Brekken en Aldhôf), Tjeukemeer (Tsjûkemar), Sneekermeer (Snitser Mar), Goëngarijpsterpoelen (Goaiïngarypster Puollen), Terkaplesterpoelen (Terkaplester Puollen), Idzegaasterpoel (Idzegeaster Poel), Grote Gaastmeer (Grutte Gaastmar), Zandmeer (Sânmar), Ringwiel, Vlakke Brekken (Flakke Brekken), Oudegaasterbrekken (Aldegeaster Brekken), Idskenhuistermeer (Jiskenhúster Mar), Terhornsterpoelen (Terhernster Puollen), Terhornstermeer (De Hoarne), Brandemeer (Brandemar) en Nannewijd (Nannewiid).

Kleinste en grootste meer van Friesland
Het kleinste meer van Friesland is het Idskenhuistermeer (Fries en officieel: Jiskenhúster Mar). Het meer is verbonden met het noordelijk liggende Koevordermeer via het Prinses Margrietkanaal. Het grootste meer van Friesland, met een oppervlakte van 22 km2, is het Tsjeukmeer. De Friese meren zijn niet diep: gemiddeld twee meter. Het water in veel meren warmt daardoor snel op. Friesland is een ideale vakantiebestemming en ook perfect voor een leuk dagje weg.

Overnacht in Friesland in onze vakantiehuisjes
Combineer een bezoek aan de Friese meren met een verblijf in één van onze prachtige vakantiehuisjes, veelal aan het water. Bekijk ons grote aanbod vakantiehuisjes, voor gezinnen, stelletjes en groepen, om te kunnen genieten van rust, ruimte en natuur.