Aardewerk uit Friesland

De Friese klei bleek honderden jaren geleden al een uitstekende grondstof te zijn voor het produceren van bakstenen en aardwerk. Tijdens een vakantie in Friesland kunt u nog steeds kennis maken met het echt Friese aardwerk uit o.a. het oudste bedrijf van Nederland

Tichelaar aardwerk uit Makkum

In Makkum vindt u het oudste bedrijf van Nederland: de Koninklijke Tichelaar Aardewerkfabriek. Al in 1572 stond er op de plek van de huidige fabriek een steenfabriek. Hoewel de techniek om aardewerk te pakken in de afgelopen eeuwen flink is gemoderniseerd zijn een aantal zaken bij de Koninklijke Tichelaar nooit veranderd. Nog altijd komt de klei voor het aardwerk uit de lokale bodem en ook de techniek van het met de hand beschilderen en de superieure zeventiende-eeuwse glazuurtechniek zijn niet anders dan vroeger. Tichelaar houdt zich, naast het produceren van keramieken pronkstukken zoals vazen, schalen en serviezen tegenwoordig bezig met het maken van gevelelementen, dakpannen, bakstenen en gevelbekleding. Ook produceert de fabriek unieke kunstobjecten in keramiek in opdracht van kunstenaars uit binnen- en buitenland. De fabriek is helaas niet meer de bezoeken maar het echte Tichelaar aardewerk kan wel in hun webshop worden gekocht.

Aardewerk uit Harlingen

Ook in de omgeving van Harlingen werd goede klei gevonden zodat zich in de stad een aantal aardewerkfabrieken vestigden. Met de groei van de welvaart groeide Harlingen in de 17e eeuw uit tot een belangrijke havenstad. In de Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek worden volgens de eeuwenoude traditie en met de hand hoogwaardige creaties van keramiek gemaakt. U kunt de fabriek in de Voorstraat 84 in Harlingen op afspraak bezoeken.